Iata ce se intampla in organismul tau in timpul efectuarii exercitiilor aerobice.
Aportul de oxigen este mai crescut decat in mod obisnuit. Respiri mai repede si mai adanc, pentru a permite oxigenului sa patrunda in sange.
Sangele circula mai repede si mai intens. Pentru a produce energie si a distribui cat mai eficient oxigenul in sange, inima bate mai repede. Forta fiecarei batai a inimii se amplifica, pentru a creste aportul de sange care este dirijat spre sistemul muscular si, in circuitul firesc, inapoi spre plamani.
Diametrul vaselor mici de sange (capilarele) creste, la fel si numarul acestora. Pentru ca in tesutul muscular sa ajunga o cantitate cat mai mare de sange, capilarele se dilata si transporta mai mult reziduu acumulat (dioxid de carbon si acid lactic). In timp, capilarele se vor dezvolta in profunzimea tesutului muscular, ceea ce va duce la o mai buna acumulare a oxigenului si, concomitent, eliminarea substantelor reziduale.
Se evita cresterea exagerata a temperaturii corpului. In mod firesc, organismul "se incalzeste" in urma solicitarii musculaturii. Pentru a compensa cresterea temperaturii, organismul emana caldura, prin expiratie. Un aspect inerent, de care trebuie sa tii cont, este ca, in acelasi timp, pierzi apa si substante minerale importante (prin transpiratie), asa incat nu uita sa te hidratezi corespunzator.
Este facilitata secretia de endorfine - substante chimice produse de creier ca raspuns la anumiti stimuli. Endorfinele contribuie la reducerea stresului, imbunatatesc starea de spirit si sistemul imunitar.