fundal3
Prevenirea unor afectiuni cu ajutorul exercitiului aerobic

Daca urmezi cu regularitate un program de exercitii aerobice, vei putea preveni o serie de boli si, daca este cazul, sa tratezi mai eficient o afectiune de care suferi. Te vei simti mai bine si organismul va raspunde mai prompt tratamentului medical.

Iata cum te poate ajuta exercitiul aerobic:

Reduce riscul aparitiei bolilor coronariene. Daca ai probleme circulatorii sau cardiace, exerciiile de acest gen contribuie la prevenirea unui eventual infarct.
Reduce riscul hipertensiunii arteriale si, in general, mentine un nivel normal al tensiunii.
Imbunatateste proportia de grasimi din sange si echilibreaza nivelul colesterolului.

AEROBIC

Exercitiile aerobice au un rol foarte important in definirea corpului si in asigurarea unei senzatii de comfort pentru organism. Numele acestor exercitii atrage atentia asupra importantei pe care o are respiratia si reglarea ei la aceste exercitii. Efortul aerob trebuie sa fie asociat cu cel anaerob (ridicare de greutati) pentru a da rezultatele cele mai bune. Exercitiile aerobice trebuie sa dureze cel putin 15 minute fara pauza. Pentru rezultate notabile, e bine sa fie efectuate zilnic. Este greu de stabilit un program standard, intrucat gradul de individualitate este prea mare.

 


Iata ce se intampla in organismul tau in timpul efectuarii exercitiilor aerobice.


Aportul de oxigen este mai crescut decat in mod obisnuit. Respiri mai repede si mai adanc, pentru a permite oxigenului sa patrunda in sange.
Sangele circula mai repede si mai intens. Pentru a produce energie si a distribui cat mai eficient oxigenul in sange, inima bate mai repede. Forta fiecarei batai a inimii se amplifica, pentru a creste aportul de sange care este dirijat spre sistemul muscular si, in circuitul firesc, inapoi spre plamani.
Diametrul vaselor mici de sange (capilarele) creste, la fel si numarul acestora. Pentru ca in tesutul muscular sa ajunga o cantitate cat mai mare de sange, capilarele se dilata si transporta mai mult reziduu acumulat (dioxid de carbon si acid lactic). In timp, capilarele se vor dezvolta in profunzimea tesutului muscular, ceea ce va duce la o mai buna acumulare a oxigenului si, concomitent, eliminarea substantelor reziduale.
Se evita cresterea exagerata a temperaturii corpului. In mod firesc, organismul "se incalzeste" in urma solicitarii musculaturii. Pentru a compensa cresterea temperaturii, organismul emana caldura, prin expiratie. Un aspect inerent, de care trebuie sa tii cont, este ca, in acelasi timp, pierzi apa si substante minerale importante (prin transpiratie), asa incat nu uita sa te hidratezi corespunzator.
Este facilitata secretia de endorfine - substante chimice produse de creier ca raspuns la anumiti stimuli. Endorfinele contribuie la reducerea stresului, imbunatatesc starea de spirit si sistemul imunitar.

next --->